تجاوز إلى المحتوى الرئيسي


Program Hakkında

21. yüzyıldaki gelişmelere bakıldığında, günümüz toplumlarındaki güncel konuları uygulamalı çalışmalarla ele alarak incelemenin, hem bilimsel bilgi üretimine olan katkısı hem de politika yapıcılara yol göstermesi açısından son derece önem kazandığı görülmektedir. Bu açıdan, toplanacak güncel verilerin analizlerine dayalı çalışmalara Türkiye'de de oldukça ihtiyaç duyulduğu açıktır. Alanda böylesine önemli bir ihtiyacı karşılamayı amaçlayan Uygulamalı Sosyal Araştırmalar Yüksek Lisans Programı, öğrencilere sosyal bilimlerdeki veri toplama ve analiz tekniklerini ileri bir düzeyde göstererek, kendilerinden özgün ve güncel uygulamalı sosyal araştırmalar yapmalarını beklemektedir. Bu programın temel amacı;

  • Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel yapılar hakkında derinlemesine bilgi edinmek için uygulamalı çalışmalar yürütebilen,
  • Toplumsal sorunlara sistematik bir bakış açısıyla yaklaşarak çözümler üretebilen,
  • Toplumsal değişimleri, sorunları, olgu ve olayları açıklayabilmek ve anlamlandırabilmek için ihtiyaç duyulan veriyi toplayıp, bunları derinlemesine analiz edebilen,
  • Uygulamalı çalışmalar sonucu ortaya çıkarılan bulgularla Türkiye ve diğer toplumlar arasında karşılaştırma yapabilen,
  • Sosyal araştırmalar için gerekli olan ileri düzey nicel ve nitel yöntemlere hakim

nitelikli araştırmacılar yetiştirmektir.

Programının eğitim dili İngilizcedir.

 

Kabul Koşulları

 

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Adaylar için
  • Üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren lisans programlarının herhangi birinden mezun olunmalıdır.
  • Lisans mezuniyet not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olmalıdır.
  • ALES notu (EA) puan türünde en az 60 olmalıdır. GMAT ya da GRE sınavlarından en az buna eşdeğer bir puan da kabul edilir.
  • İngilizce YDS/e-YDS veya YÖKDİL puanı en az 80 olmalıdır. Eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan en az buna eşdeğer bir puan da kabul edilir.
  • Yapılacak olan Bilimsel Değerlendirme Sınavından (yazılı ve/veya sözlü) en az 65 puan alınmalıdır.
Uluslararası Adaylar için
  • Üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren lisans programlarının herhangi birinden mezun olunmalıdır.
  • Lisans mezuniyet not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olmalıdır.
  • Adayların öğrenimlerine başlayabilmeleri için İngilizce dil yeterliliğine sahip olmaları gerekir. Lisans eğitimini İngilizce sunulan bir programda tamamlayan ya da aşağıdaki dil sınavlarının herhangi birinden en az belirtilen puanı sağlayan adayların İngilizcesi yeterli olarak kabul edilir.

TOEFL IBT

(Her beceriden en az 16)

IELTS Akademik

CAE

CPE

PTE

ASBU EPE

YÖKDİL

YDS

84

6,5

C

C

59

75

85

80

    • Programın uluslararası öğrenciler için belirlenen öğrenim ücreti ödenmelidir. Öğrenim ücreti yıllık 6.000 TL'dir.
    Müfredat

     

    Dersler ve içerikleri için tıklayınız.

     

    Program Koordinatörü ve İletişim
    Doç. Dr. Gökhan SAVAŞ

       gokhan.savas@asbu.edu.tr

    +90 312 596 46 61

    Başvuru

     

    Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Adaylar için

    Başvuru sayfası programlara başvuruların kabul edildiği dönemde aktif hale gelmektedir.

     

    Başvuru Takvimi ve Değerlendirme

    Başvurular, genel olarak güz dönemi için Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında, bahar dönemi için de Kasım-Aralık aylarında kabul edilmektedir. Başvuru takvimine ilişkin kesin tarihler için üniversite web sitesi takip edilmelidir.

    Başvuruların ön değerlendirmesi için ALES puanının %50'si ve mezuniyet ortalamasının %50'si alınarak yapılan sıralama sonucu, kontenjanın beş katına kadar aday bilimsel değerlendirme sınavına çağrılabilir. Sıralamada, ondalık sayılarda virgülden sonraki üç basamak dikkate alınır. Sıralamaya göre son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın olması halinde, bu adayların tamamı giriş sınavına çağrılır.

    Başvurular kabul edildikten sonra ilan edilen tarihte bilimsel değerlendirme sınavı yapılır. Programa başvuranların başarı durumu, ALES puanının %50'si, mezuniyet ortalamasının %20'si ve bilimsel değerlendirme sınav notunun %30'u dikkate alınarak belirlenir. Değerlendirme sonucu 65 tam ve üzeri puana sahip adaylar başarılı kabul edilir. Başarılı adayların kendi içinde sıralaması genel değerlendirme puanına göre yapılır (genel değerlendirme puanının eşitliği halinde, bilimsel değerlendirme sınavının puanı dikkate alınır) ve kontenjan sayısı kadar asıl ve kontenjan sayısı kadar yedek aday, programın yürütüldüğü Enstitünün web sitesinde ilan edilir. 

    Uluslararası Adaylar için

     

    Başvuru Takvimi ve Değerlendirme

    Başvurular yıl boyunca kabul edilmektedir.

    Başvuruların değerlendirilmesi, programın kabul kriterleri ve uluslararası öğrenci kotası dikkate alınarak yapılmaktadır. Değerlendirme sonucu adayın e-posta adresine gönderilmektedir.

    Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için zorunlu çerezler kullanıyoruz.

    asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.