Ana içeriğe atla
Kültür Politikaları ve Yönetimi Tezli Yüksek Lisans Programı (Türkçe)

Program Hakkında

Ülkemizde, kültür politikalarını, yönetimini ve kültür üretimini inceleyen, düzenleyen ve/veya politikalar hakkında somut önerilerde bulunan yüksek lisans düzeyinde yeterli program bulunmaması programın temel açılma gerekçelerinden biridir. Program kültür politikaları yönetimini akademik bir zemine taşıyarak, politika yapım ve uygulama sürecinde görev alan yönetici ve personelin de akademik bir farkındalık ve formasyon kazanmasının zemini hazırlayacaktır. Bununla birlikte tarih, turizm, sanat, mimari, edebiyat gibi hâlihazırda Türkiye’nin zengin ve çok boyutlu bulunan kültür alanının incelenmesi, ulusal ve uluslararası bilimsel bilgi birikimine katkı sunacaktır. Anadolu coğrafyasının eski çağlardan beri kültürel bir merkez olduğu düşünüldüğünde, Türkiye’nin kültürel mirasının değerlendirebilmesi açısından kültür politikaları yönetiminin önemi açıkça görülür. Bu bağlamda, bu program Türkiye’de kültürel kurumların, mekânların ve kültür politikalarının Türkiye’ye özgü süreçlerini, dinamiklerini ve perspektiflerini ele alır. Ayrıca kültür ve sanatın politik yapıyla olan dinamik ilişkisini de gösterir. Programın disiplinlerarası bir program olarak tasarlanmış olması siyasal, ekonomik ve kültürel aktörlerinin bir arada çalışabilmesi ve fikir alışverişinde bulunabilmesine verimli bir ortam sağlamayı hedeflemektedir. Böylece, Kültür Politikaları Yönetimi Tezli Yüksek Lisansı, Türkiye’nin zengin ve çok boyutlu kültürel mirasını hem dünya kültür tarihi içerisinde konumlandırmak hem de çok yönlü bir perspektiften analiz edebilmek için gerekli interdisipliner bir çerçeve sunacaktır. Program kapsamında kültür sahasının tüm aktörlerinin ortak katılımıyla kültür politikalarının geliştirilmesi ve kültürel kurumların güçlendirilmesini destekleyecek akademik faaliyetler gerçekleştirilecektir.

Bu programdan mezun olacak öğrencilerin başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında, müzelerde, kütüphanecilik faaliyeti gösteren kurumlarda, kültür-sanat ve turizm alanında faaliyet gösteren özel kuruluşlarda, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarında alanında uzman personel olarak çalışması hedeflenmektedir. Mezunlar tercih etmeleri halinde kültür politikaları üzerine akademik kariyerlerine de devam edebileceklerdir.

 

Başvuru ve Kabul Koşulları

 

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Adaylar için
  • Üniversitelerin en az 4 yıllık eğitim veren lisans programlarının herhangi birinden mezun olunmalıdır. (Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği doğrultusunda, lisansüstü programlara kabul edilen öğrencilere en çok iki yarıyıl bilimsel hazırlık programı uygulanabilir. Hangi öğrencinin bilimsel hazırlık programına tabi tutulacağına ve programın içeriğine ilgili Anabilim Dalı Başkanlığı karar verir.)
  • Lisans mezuniyet notunun en az 2.50 (4’lük sistemde) veya 65 (100'lük sistemde) olması.
  • ALES (EA) puanının 55 olması veya Eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan en az buna eşdeğer bir puan almış olmak.
  • YDS/e-YDS veya YÖKDİL/e-YÖKDİL (İngilizce) sınavlarının herhangi birinden en az 55 puan  veya Eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan en az buna eşdeğer bir puan almış olmak.
  • Yapılacak olan Bilim sınavından (yazılı ve/veya sözlü) en az 60 puan almış olmak.
  • Genel Değerlendirme puanı 65 ve üzeri olması.
Uluslararası Adaylar için
  • Programa başvuran adayın hangi lisans programından mezun olması gerektiği, mezuniyet ortalamasının ve (Türkçe dışında yabancı dil şartı olan programlar için) yabancı dil puanının yeterli olup olmadığı Anabilim Dalı Başkanlıklarınca oluşturulan en az 3 kişilik Uluslararası Lisansüstü Öğrenci Kabul Komisyonu tarafından değerlendirilir.  
  • Türkçe dil yeterliğine sahip olmak. (Türkiye'de bir Yüksek Öğretim Kurumundan mezun olan yabancı uyruklu öğrencilerde Türkçe dil şartı aranmaz. Bunun dışındaki adayların lisansüstü eğitimlerine başlayabilmeleri için, TÖMER, DİLMER veya TYS gibi Türkçe yeterlilik sınavlarından alacakları en az C1 düzeyinde Türkçe bildiğine dair belgeye sahip olmaları gerekir. Bu belgelerden herhangi birisini ibraz edemeyen adaylar en fazla iki dönem olan Türkçe hazırlık programlarına yönlendirilir.)
  • Programın uluslararası öğrenciler için belirlenen öğrenim ücreti ödenmelidir. Güncel öğrenim ücretleri için tıklayınız.
Yatay Geçiş
  • Halen ilgili bir yüksek lisans programına kayıtlı olmak.
  • Programın en güncel asgari başvuru şartlarını sağlıyor olmak.
  • Öğrenim gördüğü yüksek lisans genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,50 olması.
  • Mevcut kayıtlı olduğu programda en az bir yarıyılını tamamlamış olmak.
  • Bulunduğu programın tamamlanabilmesi için azami öğrenim süresinin yarısını henüz tamamlamamış olmak.
  • Disiplin cezası almamış olmak.
  • Ayrılacağı lisansüstü programındaki geçiş yapacağı yarıyıla kadar olan derslerinin tümünü normal süresi içinde başarmış olmak.
Müfredat

Dersler için tıklayınız.

Program Koordinatörü ve İletişim 

Arş. Gör. Abdussamet ŞİMŞEK

abdussamet.simsek@asbu.edu.tr

+90 312 596 44 44 (Dahili: 5417)

Başvuru

 

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Adaylar için
Başvuruda gerekli belgeler için tıklayınız.
Online başvuru sayfası için tıklayınız.

Başvuru sayfası programlara başvuruların kabul edildiği dönemde aktif hale gelmektedir.


Başvuru Takvimi ve Değerlendirme

 

Başvuru takvimi için tıklayınız.

Başvuruların ön değerlendirmesi için ALES puanının %50'si ve mezuniyet ortalamasının %50'si alınarak yapılan sıralama sonucu, kontenjanın beş katına kadar aday bilimsel değerlendirme sınavına çağrılabilir. Sıralamada, ondalık sayılarda virgülden sonraki üç basamak dikkate alınır. Sıralamaya göre son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın olması halinde, bu adayların tamamı giriş sınavına çağrılır.

Başvurular kabul edildikten sonra ilan edilen tarihte bilimsel değerlendirme sınavı yapılır. Programa başvuranların başarı durumu, ALES puanının %50'si, mezuniyet ortalamasının %20'si ve bilimsel değerlendirme sınav notunun %30'u dikkate alınarak belirlenir. Değerlendirme sonucu 65 tam ve üzeri puana sahip adaylar başarılı kabul edilir. Başarılı adayların kendi içinde sıralaması genel değerlendirme puanına göre yapılır (genel değerlendirme puanının eşitliği halinde, bilimsel değerlendirme sınavının puanı dikkate alınır) ve kontenjan sayısı kadar asıl ve kontenjan sayısının iki katı kadar yedek aday, programın yürütüldüğü Enstitünün web sitesinde ilan edilir. 

Uluslararası Adaylar için

Başvuruda gerekli belgeler ve online başvuru sayfası için tıklayınız.

Başvuru Takvimi ve Değerlendirme

Başvuru takvimi için tıklayınız.

Başvuruların değerlendirilmesi, programın kabul ölçütleri ve uluslararası öğrenci kotası dikkate alınarak yapılmaktadır. Değerlendirme sonucu adayın e-posta adresine gönderilecektir.
Yatay Geçiş

 

Yatay Geçiş başvurusunda bulunmak isteyen adayların, başvuru için gerekli belgeler ile birlikte başvuru tarihleri arasında şahsen Enstitüye başvuru yapması gerekmektedir.

Başvuruda gerekli belgeler için tıklayınız.

 

Başvuru Takvimi ve Değerlendirme

Başvuru takvimi için tıklayınız.

 

Başvurular, programın kabul kriterleri ve yatay geçiş kontenjanı dikkate alınarak ilgili Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından değerlendirilmekte ve Enstitü Yönetim Kuruluna sunulmaktadır. Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar bağlanan sonuçlar Enstitümüz web sayfasında ilan edilmektedir.

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için zorunlu çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.