Bilişim ve Teknoloji Hukuku Doktora Programı (Türkçe)
Program Hakkında Bilişim ve Teknoloji Hukuku Doktora Programı, bu alandaki gelişmeleri yakından takip eden konusunda uzman ve deneyimli öğretim üyeleri tarafından verilen kapsamlı bir eğitim ile, ulusal ve uluslararası kurumların güncel bilgiye sahip avukat ve danışman ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olmayı amaçlar.
Bilişim ve Teknoloji Hukuku Doktora Programı’nın açılmasının temel amaçları:
- Bilişim ve Teknoloji Hukuku alanındaki problemleri analitik bir bakış açısıyla ele alıp çözümler üretebilen,
- Soyut düşünebilen, öğrendiği teoriler çerçevesinde Bilişim ve Teknoloji Hukuku açısından analiz yapabilme gücüne sahip, bilgilerini bu amaçlar doğrultusunda kullanabilen,
- Dünyadaki ve Türkiye’deki teknoloji ve bilişim alanında yaşanan gelişmeleri yakından takip ederek hem bu gelişmelere eleştirel bakabilen hem de bunu akademik dürüstlük ilkeleri doğrultusunda bilimsel yöntemlerle analiz edebilen
- Bilişim ve Teknoloji Hukuku alanında gelişen dünyayı değerlendirebilecek ve bu gelişmelerin hukuken değerlendirilmesinde yetkin bilim insanı ve araştırmacı yetiştirmektir.
Programın eğitim dili Türkçedir.
- Başvuru ve Kabul Koşulları
-
- Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Adaylar için
-
- Hukuk alanında tezli yüksek lisans mezunu olunmalıdır.
- Yüksek lisans mezuniyet not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.50 veya 100 üzerinden 65 olmalıdır.
- ALES (EA) puanının 55 olması veya Eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan en az buna eşdeğer bir puan almış olmak.
- YDS / e-YDS / YÖKDİL / e-YÖKDİL (İngilizce) sınavlarından herhangi birinden en az 55 puan veya Eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen bir sınavdan en az buna eşdeğer bir puan almış olmak.
- Yapılacak olan Bilimsel Değerlendirme Sınavından (yazılı ve/veya sözlü) en az 60 puan alınmalıdır.
- Genel Değerlendirme puanı 75 ve üzeri olması.
- Uluslararası Adaylar için
-
- Programa başvuran adayın hangi lisans ve yüksek lisans programından mezun olması gerektiği, mezuniyet ortalamasının ve (Türkçe dışında yabancı dil şartı olan programlar için) yabancı dil puanının yeterli olup olmadığı Anabilim Dalı Başkanlıklarınca oluşturulan en az 3 kişilik Uluslararası Lisansüstü Öğrenci Kabul Komisyonu tarafından değerlendirilir.
- Anadilleri dışında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan almış olmak.
- Türkçe dil yeterliğine sahip olmak. (Türkiye'de bir Yüksek Öğretim Kurumundan mezun olan yabancı uyruklu öğrencilerde Türkçe dil şartı aranmaz. Bunun dışındaki adayların lisansüstü eğitimlerine başlayabilmeleri için, TÖMER, DİLMER veya TYS gibi Türkçe yeterlilik sınavlarından alacakları en az C1 düzeyinde Türkçe bildiğine dair belgeye sahip olmaları gerekir. Bu belgelerden herhangi birisini ibraz edemeyen adaylar en fazla iki dönem olan Türkçe hazırlık programlarına yönlendirilir.)
- Programın uluslararası öğrenciler için belirlenen öğrenim ücreti ödenmelidir. Güncel öğrenim ücretleri için tıklayınız.
- Yatay Geçiş
-
- Halen ilgili bir doktora programına kayıtlı olmak.
- Programın en güncel asgari başvuru şartlarını sağlıyor olmak.
- Öğrenim gördüğü doktora genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 3,00 olması.
- Mevcut kayıtlı olduğu programda en az bir yarıyılını tamamlamış olmak.
- Bulunduğu programın tamamlanabilmesi için azami öğrenim süresinin yarısını henüz tamamlamamış olmak.
- Disiplin cezası almamış olmak.
- Ayrılacağı lisansüstü programındaki geçiş yapacağı yarıyıla kadar olan derslerinin tümünü normal süresi içinde başarmış olmak.
- Müfredat
-
Dersler ve içerikleri için tıklayınız.
- Program Koordinatörü ve İletişim
-
Arş. Gör. Sena KONTOĞLU
sena.kontoglu@asbu.edu.tr
+90 312 596 44 44
- Başvuru
-
- Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Adaylar için
-
Başvuru sayfası programlara başvuruların kabul edildiği dönemde aktif hâle gelmektedir.
Başvuru Takvimi ve Değerlendirme
Başvuru takvimi için tıklayınız.
Başvuruların ön değerlendirmesi için ALES puanının %50’si ve mezuniyet ortalamasının %50’si alınarak yapılan sıralama sonucu, kontenjanın beş katına kadar aday bilimsel değerlendirme sınavına çağrılabilir. Sıralamada, ondalık sayılarda virgülden sonraki üç basamak dikkate alınır. Sıralamaya göre son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın olması halinde, bu adayların tamamı giriş sınavına çağrılır.
Başvurular kabul edildikten sonra ilan edilen tarihte bilimsel değerlendirme sınavı yapılır. Programa başvuranların başarı durumu, ALES puanının %50’si, mezuniyet ortalamasının %20’si ve bilimsel değerlendirme sınav notunun %30’u dikkate alınarak belirlenir. Değerlendirme sonucu 75 tam ve üzeri puana sahip adaylar başarılı kabul edilir. Başarılı adayların kendi içinde sıralaması genel değerlendirme puanına göre yapılır (genel değerlendirme puanının eşitliği halinde, bilimsel değerlendirme sınavının puanı dikkate alınır) ve kontenjan sayısı kadar asıl ve kontenjan sayısının iki katı kadar yedek aday, programın yürütüldüğü Enstitünün web sitesinde ilan edilir.
- Uluslararası Adaylar için
-
- Başvuruda gerekli belgeler ve online başvuru sayfası için tıklayınız.
Başvuru Takvimi ve Değerlendirme
Başvuru takvimi için tıklayınız.
Başvuruların değerlendirilmesi, programın kabul kriterleri ve uluslararası öğrenci kotası dikkate alınarak yapılmaktadır. Değerlendirme sonucu adayın e-posta adresine gönderilmektedir.
- Yatay Geçiş
-
Yatay Geçiş başvurusunda bulunmak isteyen adayların, başvuru için gerekli belgeler ile birlikte başvuru tarihleri arasında şahsen Enstitüye başvuru yapması gerekmektedir.
Başvuruda gerekli belgeler için tıklayınız.
Başvuru Takvimi ve Değerlendirme
Başvuru takvimi için tıklayınız.
Başvurular, programın kabul kriterleri ve yatay geçiş kontenjanı dikkate alınarak ilgili Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından değerlendirilmekte ve Enstitü Yönetim Kuruluna sunulmaktadır. Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar bağlanan sonuçlar Enstitümüz web sayfasında ilan edilmektedir.