- Tel: +90 312 596 47 78
- sbe@asbu.edu.tr
Uluslararası İlişkiler disiplini, temel bilimsel yaklaşımların yanında ortaya çıkarılan yeni yaklaşımlarla ve başka disiplinlerle kurulan bağlantılarla gittikçe gelişmekte ve farklı görünümler kazanmaktadır. Kesinlikle ihtiyaç duyulan ve çekiciliği gittikçe artan bir alandır. Dünya genelinde her düzeyde ilişkilerin artmış ve çeşitlenmiş olması bu alanının uzmanlarına ve akademisyenlerine her zaman ihtiyaç duyulacağının bir kanıtıdır. Türkiye bağlamında değerlendirildiğinde istikrarsız, çatışmalarla dolu bir bölgede komşu bölge ve devletlerle ilişkileri yönetme bağlamında gerçek anlamda bölge ve uluslararası ilişkiler uzmanlarına ve akademisyenlerine ihtiyaç vardır. Programımız alanının çağdaş gelişmelerini yakından takip ederek Uluslararası İlişkiler alanında kaliteli araştırmacı ve akademisyenler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Dört yıllık bu program, yoğun ders yükü, seminer, yeterlilik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması içermektedir. Programın eğitim dili İngilizcedir.
Anadilleri dışında Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan almış olmak.
TOEFL IBT (Her beceriden en az 16) |
CAE |
CPE |
PTE |
ASBU EPE |
YÖKDİL / e-YÖKDİL |
YDS / e-YDS |
84 |
C |
C |
62 |
70 |
80 |
80 |
Dersler ve içerikleri için tıklayınız.
+90 312 596 44 99
Başvuru sayfası programlara başvuruların kabul edildiği dönemde aktif hale gelmektedir.
Başvuru Takvimi ve Değerlendirme
Başvuru takvimi için tıklayınız.
Başvuruların ön değerlendirmesi için ALES puanının %50'si ve mezuniyet ortalamasının %50'si alınarak yapılan sıralama sonucu, kontenjanın beş katına kadar aday bilimsel değerlendirme sınavına çağrılabilir. Sıralamada, ondalık sayılarda virgülden sonraki üç basamak dikkate alınır. Sıralamaya göre son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın olması halinde, bu adayların tamamı giriş sınavına çağrılır.
Başvurular kabul edildikten sonra ilan edilen tarihte bilimsel değerlendirme sınavı yapılır. Programa başvuranların başarı durumu, ALES puanının %50'si, mezuniyet ortalamasının %20'si ve bilimsel değerlendirme sınav notunun %30'u dikkate alınarak belirlenir. Değerlendirme sonucu 75 tam ve üzeri puana sahip adaylar başarılı kabul edilir. Başarılı adayların kendi içinde sıralaması genel değerlendirme puanına göre yapılır (genel değerlendirme puanının eşitliği halinde, bilimsel değerlendirme sınavının puanı dikkate alınır) ve kontenjan sayısı kadar asıl ve kontenjan sayısının iki katı kadar yedek aday, programın yürütüldüğü Enstitünün web sitesinde ilan edilir.
Başvuru takvimi için tıklayınız.
Başvuruların değerlendirilmesi, programın kabul kriterleri ve uluslararası öğrenci kotası dikkate alınarak yapılmaktadır. Değerlendirme sonucu adayın e-posta adresine gönderilmektedir.
Yatay Geçiş başvurusunda bulunmak isteyen adayların, başvuru için gerekli belgeler ile birlikte başvuru tarihleri arasında şahsen Enstitüye başvuru yapması gerekmektedir.
Başvuruda gerekli belgeler için tıklayınız.
Başvuru Takvimi ve Değerlendirme
Başvuru takvimi için tıklayınız.
Başvurular, programın kabul kriterleri ve yatay geçiş kontenjanı dikkate alınarak ilgili Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından değerlendirilmekte ve Enstitü Yönetim Kuruluna sunulmaktadır. Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar bağlanan sonuçlar Enstitümüz web sayfasında ilan edilmektedir.
asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.