- Tel: +90 312 596 47 78
- sbe@asbu.edu.tr
Bu program, lisansüstü eğitim vererek araştırma odaklı bir yaklaşımla İngiliz edebiyatı ve kültürü alanında nitelikli bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Bu çerçevede, programımız karşılaştırmalı edebiyat, eleştiri ve edebiyat kuramları ve kültür çalışmaları alanlarını kapsamaktadır. Programın amacı edebiyat metinlerini ve kültürel süreçleri yorumlayabilen, uluslararası literatür ve araştırma yöntemlerine hakim, alanlarında özgün araştırma yapmak için gerekli bilgi ve becerileri kazanmış ve alanlarının gelişmesine katkıda bulunabilecek akademisyenler, araştırmacılar ve uzmanlar yetiştirmektir. Bu nedenle programda açılan dersler öğrencilerin İngiliz edebiyatının çeşitli dönemlerinde yazılmış farklı edebi türlerini kuramsal, toplumsal, tarihsel ve kültürel bağlamda inceleyebilecek ve küreselleşen dünyamızın gereksinimlerini karşılayabilen disiplinlerarası bir bakış açısı geliştirebilmelerini sağlayacak biçimde tasarlanmıştır.
Mezunlarımız, akademisyenliğin yanısıra çevirmenlik, yazarlık, editörlük gibi mesleklerde ve turizm sektörü, bankalar ve medya kuruluşları gibi kültür ve edebiyat bilgisi gerektiren sektörlerde çalışabilirler. Akademik kurumlardaki mesleklere ek olarak, çeşitli kamu ve özel kuruluşlar ile Bakanlıkların dış ilişkiler ve Avrupa Birliği ile ilgili bölümlerinde görev yapabilmektedirler.
TOEFL IBT (Her beceriden en az 16) |
CAE |
CPE |
PTE |
ASBU EPE |
YÖKDİL / e-YÖKDİL |
YDS / e-YDS |
84 |
C |
C |
62 |
75 |
90 |
90 |
Dersler ve içerikleri için tıklayınız.
Arş. Gör. Meriç DEBELEÇ
+90 312 596 44 44 (Dahili: 5571)
Başvuru sayfası programlara başvuruların kabul edildiği dönemde aktif hale gelmektedir.
Başvuru Takvimi ve Değerlendirme
Başvuru takvimi için tıklayınız.
Başvuruların ön değerlendirmesi için ALES puanının %50'si ve mezuniyet ortalamasının %50'si alınarak yapılan sıralama sonucu kontenjanın beş katına kadar aday bilimsel değerlendirme sınavına çağrılabilir. Sıralamada, ondalık sayılarda virgülden sonraki üç basamak dikkate alınır. Sıralamaya göre son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın olması halinde,bu adayların tamamı giriş sınavına çağrılır.
Başvurular kabul edildikten sonra ilan edilen tarihte bilimsel değerlendirme sınavı yapılır. Programa başvuranların başarı durumu, ALES puanının %50'si, mezuniyet ortalamasının %20'si ve bilimsel değerlendirme sınav notunun %30'u dikkate alınarak belirlenir. Değerlendirme sonucu 75 tam ve üzeri puana sahip adaylar başarılı kabul edilir. Başarılı adayların kendi içinde sıralaması genel değerlendirme puanına göre yapılır (genel değerlendirme puanının eşitliği halinde,bilimsel değerlendirme puanı dikkate alınır) ve kontenjan sayısı kadar asıl ve kontenjan sayısının iki katı kadar yedek aday, programın yürütüldüğü Enstitünün web sitesinde ilan edilir.
Başvuru Takvimi ve Değerlendirme
Başvuru takvimi için tıklayınız.
Başvuruların değerlendirilmesi, programın kabul kriterleri ve uluslararası öğrenci kotası dikkate alınarak yapılmaktadır. Değerlendirme sonucu adayın e-posta adresine gönderilmektedir.
Yatay Geçiş başvurusunda bulunmak isteyen adayların, başvuru için gerekli belgeler ile birlikte başvuru tarihleri arasında şahsen Enstitüye başvuru yapması gerekmektedir.
Başvuruda gerekli belgeler için tıklayınız.
Başvuru Takvimi ve Değerlendirme
Başvuru takvimi için tıklayınız.
Başvurular, programın kabul kriterleri ve yatay geçiş kontenjanı dikkate alınarak ilgili Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından değerlendirilmekte ve Enstitü Yönetim Kuruluna sunulmaktadır. Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar bağlanan sonuçlar Enstitümüz web sayfasında ilan edilmektedir.
asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.