Ana içeriğe atla
Denetim ve Risk Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (Türkçe) (İkinci Öğretim)

Program Hakkında

Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı Disiplinlerarası Denetim ve Risk Yönetimi Ana Bilim Dalı tarafından açılan Program, denetim ve risk yönetimi alanlarını bir araya getiren ilk yüksek lisans programı olma niteliği taşımaktadır.

Program, denetim ve risk yönetimi alanında çalışanları ve bu alanda çalışmak isteyenleri akademik zeminde buluşturacak bir platform olmayı amaçlamaktadır. Denetim ve Risk Yönetimi Yüksek lisans programı, özel sektör ve kamuda, iç denetim, dış denetim, bağımsız denetim, risk yönetimi, iç kontrol, mali hizmetler, bilgi sistemleri ve veri analizi alanlarında çalışanlara veya bu alanlarda kariyer planı olanlara yönelik olarak tasarlanmıştır. Program, katılımcılara denetim ve risk yönetimi alanında güncel sorunlara uygun çözümler geliştirebilme ve gelecekte ortaya çıkabilecek sorunların üstesinden gelebilme becerilerini kazandırmayı hedeflemektedir.

Derslerin tasarlanmasında denetim ve risk yönetimi alanındaki teorik bilgilerle uygulama boyutlarını birlikte ele alan bütüncül bir yaklaşım benimsenmiştir. Zorunlu ve seçmeli dersler, alanında yetkin akademisyenler ve sektör profesyonellerince verilmektedir. Program denetim ve risk yönetimi alanındaki uygulayıcılar ile bu alanda yetkin akademisyen ve uzmanlar arasında bir bilgi köprüsü kurmaktadır. Denetim ve risk yönetimi alanında ulusal düzeyde olduğu kadar uluslararası düzeyde de yetkin kişi ve kuruluşlarla görüş alışverişine önem verilmiştir. Yüksek lisans programı bu alanda yetkin paydaşların ve meslek kuruluşlarının tam desteğini almıştır.

Program, seçmeli ders müfredatının zenginliği ile de dikkat çekmektedir. Derslerin ve içeriklerinin belirlenmesinde denetim ve risk yönetimi alanında günümüzde olduğu kadar gelecekte de ihtiyaç duyulacak denetim ve risk yönetimi uzmanlığı becerileri dikkate alınmıştır. Üniversitemiz bünyesinde denetim ve risk yönetimi alanına özel olarak kurulacak kütüphane ile program katılımcıları bu alanda güncel ve kapsamlı bir kaynak havuzuna erişim imkânı sunulması hedeflenmektedir.

 

Dersler

Kurumsal Risk Yönetimi

Proje Yönetimi

Denetim ve Risk Yönetiminde İstatistiki Yöntemler

Müzakere Yöntem ve Teknikleri

Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği

İç Denetimin İlkeleri

İç Denetim Fonksiyonunun Kurulması ve Yönetilmesi

Bağımsız Denetim

Bilgi Sistemleri Denetimi

Kurumsal Yönetim ve Aile Anayasası

Suistimal Teorisi ve Uygulamaları

Bilgi Teknolojileri Risk Yönetimi

Finansal Risk Yönetimi

İç Kontrol Modelleri ve Uygulamaları

İzleme, Değerlendirme ve Etki Analizi

Çok Değişkenli İstatistiksel Veri Analizi

Etkili İletişim Becerileri

Yönetim Bilişim Sistemleri

Bilgi Güvenliği Yaklaşımları

Oyun Teorisi ve Stratejik Kararlar

Başvuru ve Kabul Koşulları

 

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Adaylar için
  • Üniversitelerin en az 4 yıllık eğitim veren lisans programlarının herhangi birinden mezun olunmalıdır. (Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği doğrultusunda, lisansüstü programlara kabul edilen öğrencilere en çok iki yarıyıl bilimsel hazırlık programı uygulanabilir. Hangi öğrencinin bilimsel hazırlık programına tabi tutulacağına ve programın içeriğine ilgili Anabilim Dalı Başkanlığı karar verir.)
  • Yapılacak olan Bilimsel Değerlendirme Sınavından (yazılı ve/veya sözlü) en az 65 puan alınmalıdır.
  • Genel Değerlendirme puanı 65 ve üzeri olması.
  • Programın öğrenim ücreti ödenmelidir. Güncel öğrenim ücretleri için tıklayınız.
Uluslararası Adaylar için
  • Programa başvuran adayın hangi lisans programından mezun olması gerektiği, mezuniyet ortalamasının ve (Türkçe dışında yabancı dil şartı olan programlar için) yabancı dil puanının yeterli olup olmadığı Anabilim Dalı Başkanlıklarınca oluşturulan en az 3 kişilik Uluslararası Lisansüstü Öğrenci Kabul Komisyonu tarafından değerlendirilir.  
  • Türkçe dil yeterliğine sahip olmak. (Türkiye'de bir Yüksek Öğretim Kurumundan mezun olan yabancı uyruklu öğrencilerde Türkçe dil şartı aranmaz. Bunun dışındaki adayların lisansüstü eğitimlerine başlayabilmeleri için, TÖMER, DİLMER veya TYS gibi Türkçe yeterlilik sınavlarından alacakları en az C1 düzeyinde Türkçe bildiğine dair belgeye sahip olmaları gerekir. Bu belgelerden herhangi birisini ibraz edemeyen adaylar en fazla iki dönem olan Türkçe hazırlık programlarına yönlendirilir.)
  • Programın uluslararası öğrenciler için belirlenen öğrenim ücreti ödenmelidir. Güncel öğrenim ücretleri için tıklayınız.
Yatay Geçiş
  • Halen ilgili bir yüksek lisans programına kayıtlı olmak.
  • Programın en güncel asgari başvuru şartlarını sağlıyor olmak.
  • Öğrenim gördüğü yüksek lisans genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,50 olması.
  • Mevcut kayıtlı olduğu programda en az bir yarıyılını tamamlamış olmak.
  • Bulunduğu programın tamamlanabilmesi için azami öğrenim süresinin yarısını henüz tamamlamamış olmak.
  • Disiplin cezası almamış olmak.
  • Ayrılacağı lisansüstü programındaki geçiş yapacağı yarıyıla kadar olan derslerinin tümünü normal süresi içinde başarmış olmak.
Müfredat

 

Dersler ve içerikleri için tıklayınız.

 

Program Koordinatörü ve İletişim 

Doç. Dr. Hakan KARABACAK

  hakan.karabacak@asbu.edu.tr

+90 312 596 48 79

Başvuru

 

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Adaylar için

Başvuru sayfası programlara başvuruların kabul edildiği dönemde aktif hale gelmektedir.

 

Başvuru Takvimi ve Değerlendirme

Başvuru takvimi için tıklayınız.

Başvuruların ön değerlendirmesi lisans mezuniyet not ortalamasına göre yapılır. Kontenjanın beş katına kadar aday bilimsel değerlendirme sınavına çağrılabilir.

Başvurular kabul edildikten sonra ilan edilen tarihte bilimsel değerlendirme sınavı yapılır. Programa başvuranların başarı durumu, mezuniyet ortalamasının %20'si ve bilimsel değerlendirme sınav notunun %80'i dikkate alınarak belirlenir. Değerlendirme sonucu 65 tam ve üzeri puana sahip adaylar başarılı kabul edilir. Başarılı adayların kendi içinde sıralaması genel değerlendirme puanına göre yapılır (genel değerlendirme puanının eşitliği halinde, bilimsel değerlendirme sınavının puanı dikkate alınır) ve kontenjan sayısı kadar asıl ve kontenjan sayısının iki katı kadar yedek aday, programın yürütüldüğü Enstitünün web sitesinde ilan edilir. 

Uluslararası Adaylar için
  • Başvuruda gerekli belgeler ve online başvuru sayfası için tıklayınız.

 

Başvuru Takvimi ve Değerlendirme

Başvuru takvimi için tıklayınız.

Başvuruların değerlendirilmesi, programın kabul ölçütleri ve uluslararası öğrenci kotası dikkate alınarak yapılmaktadır. Değerlendirme sonucu adayın e-posta adresine gönderilecektir.

Yatay Geçiş

 

Yatay Geçiş başvurusunda bulunmak isteyen adayların, başvuru için gerekli belgeler ile birlikte başvuru tarihleri arasında şahsen Enstitüye başvuru yapması gerekmektedir.

Başvuruda gerekli belgeler için tıklayınız.

 

Başvuru Takvimi ve Değerlendirme

Başvuru takvimi için tıklayınız.

 

Başvurular, programın kabul kriterleri ve yatay geçiş kontenjanı dikkate alınarak ilgili Anabilim Dalı Başkanlığı tarafından değerlendirilmekte ve Enstitü Yönetim Kuruluna sunulmaktadır. Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar bağlanan sonuçlar Enstitümüz web sayfasında ilan edilmektedir.

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için zorunlu çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.